YouTube firar 10 år

Under februari i år var det 10 år sedan domänen YouTube registrerades. Mycket har hänt med rörlig bild sedan dess. Joakim Lindhé från Yellow Kid tog oss med på en resa under en lunchföreläsning.

Några av de mest sedda klippen under YouTubes första år var inspelningar från tsunamin i Thailand och Janet Jacksons nip slip under Super Bowl.

Det var Steve Chen, Chad Hurley och Jawed Karim, som vid den tiden var anställda på PayPal, som fick idén att starta YouTube; domänen registrerades den 14 februari 2005. De tyckte helt enkelt att det saknades en bra sida för rörligt material.

Till en början användes sidan mycket till att lagra sina egna filmer och dela med sig till utvalda vänner. I och med bredbandets och kamerornas utveckling har vår relation till videoinspelning förändrats, de flesta har idag möjligheten att själva filma och publicera. Användarvänligheten har gjort att YouTube har utvecklats till vad det är idag.

De YouTube-kanaler som hade flest prenumeranter till en början liknade inte de traditionella TV-programmen. De utgjorde en form av komplement till övrig media, exempelvis är tutorials/instruktionsvideor oerhört stort på YouTube (sökningar som börjar med ”how to” är bland det vanligaste).

Idag finns ju även många videor som är vanliga TV-program tillgängliga på YouTube, som talkshows och liknande. Somliga har försökt stämma YouTube för detta men det har visat sig att de flesta ändå tjänar på att låta materialet spridas. Många laddar upp klippen själva för att ta kontroll.

Störst av alla är PewDiePie, av artister har Rihanna flest prenumeranter. Det blir allt vanligare att visualisera sin produkt som ett led i marknadsföringen för att på olika smarta sätt visa hur den ska användas eller vad nyttan är. Lindhé visade bland annat upp en film från Dropbox:

2006 köptes YouTube av Google. 2012 försökte man genomföra The Original Channel Initiative med ambitionen att skapa ett gäng mer professionella kanaler men projektet misslyckades.

Avslutningsvis, de fem vanligaste sökningarna på YouTube under 2014:

  • Music
  • Minecraft
  • Movies
  • Drake
  • Beyonce

Vill du veta mer? På Yellow Kids blogg finns mer om YouTubes historia. www.yellowkid.se/blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.