Bee Urban och Orbital Systems

Under gårdagens medlemsträff hos nätverket CSR Forum Sverige presenterade Bee Urban och Orbital Systems sina verksamheter. Eventet hölls inom ramen för det internationella konceptet Green Drinks som idag finns i 632 städer runtom i världen.

Klara Kingsvik berättade fascinerande om Bee Urban som erbjuder bin i stadsmiljö, ofta finns bikuporna utplacerade på tak. Bee Urban startades i Stockholm och finns numera även i Malmö. Faktiskt finns det mer mat i stan än på landsbygden, speciellt den skånska landsbygden är tydligen en öken när det gäller biologisk mångfald. Bee Urban erbjuder bikupor, trädgårdar för biologisk mångfald och boplatser för pollinerande insekter och fåglar. De företag, kommuner och organisationer som vill samarbeta med Bee Urban, genom att bli faddrar, får honung, olika föreläsningar, studiebesök hos biodlingarna och goda chanser till publicitet.

En mosaik av gröna områden

Bin överproducerar honung vilket innebär att de producerar mer än de gör av med själva. Eftersom människan råkar vara en överkonsumerande varelse är det bra att vi tar hand om deras honung. När biodlingar placeras ut handlar det om att skapa en mosaik av gröna områden i stadsmiljön som gör den till en tillgång för olika växter och djur. Av den anledningen är Bee Urbans mål inte att hela Stockholm ska invaderas av bin, det bästa för miljön är en jämn fördelning där varje bi har en radie att röra sig naturligt inom och träffa andra bin.

Läs mer på: www.beeurban.se

Vatten som demokratifråga

Jacob Nielsen berättade om hur avsaknaden av rent dricksvatten negativt kan påverka hälsa, utbildning och jämställdhet. Exempelvis lägger kvinnor tid på att hämta vatten istället för att utbilda sig. Vatten kan även vara en klassfråga, i Bombay gör höginkomsttagare av med 90 % av vattnet.

93 % av vattnet återanvänds om du duschar med en dusch från Orbital Systems. Vanligtvis går det åt 85-90 liter per dusch med en vanlig dusch. (Tydligen används 285 liter/dusch på hotell). Med en Orbital Systems-dusch är det 5 liter vatten som cirkulerar. Ganska häftigt!

Duscharna har bland annat testats på Ribersborgs kallbadhus i Malmö under två månader. Där duschar i genomsnitt 1 000 personer per dag. Under testperioden sparades 100 000 liter vatten.

Orbital Systems har fått ekonomiskt stöd av entreprenören Niklas Zennström, som även bidragit med kunskap via ett mentorskapsprogram. Duscharna används även på LSS-boenden, idrottsplatser och andra offentliga platser där man vill minska risken för exempelvis legionella.

En fördel med duscharna är att det är bra tryck i dem, trots att en mindre mängd vatten används, 19 liter vatten kommer ut per minut. Ett filter används i duscharna där bara vatten och salter passerar.

Internationell uppmärksamhet

Under perioden på kallbadhuset kom ett TV-team från CNN och gjorde ett reportage vilket har gett produkten mycket uppmärksamhet. FN:s klimatchef har dessutom utsett Orbital Systems till en av de fem mest trendsättande produkterna.

Marknaden finns där det duschas – där det är vattenbrist och där behovet finns av bakteriefritt vatten. Vi börjar mer och mer se vattnet som en ändlig resurs, menar Nielsen. Produktionen finns i Skåne.

Läs mer på: www.orbital-systems.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.