The Language Challenge in AI

Igår blev det ett besök på nyfunna Malta Café Scientifique för att lyssna på Dr Claudia Borg från the Department of Artificial Intelligence på University of Malta. Hon pratade om hur AI (Artificial Intelligence) ska kunna lära sig olika språk och vilka utmaningar som finns på vägen.

Hur fungerar egentligen språkinlärning? Hur ska en maskin kunna ersätta en människas gester och minspel vid tal? Språk är ju i regel mer än bara ord.

Hur lär vi oss språk?

Språkinlärning handlar inte bara om att lära sig reglerna för ett språk. Vi behöver även lära oss associerade ljud (associated sounds) och hur de ska användas.

Barn tenderar till exempel att övergeneralisera regler och ändelser till en början. De lägger exempelvis till en -ing ändelse på alla ord för att sedan lära sig var det är rätt och inte. Vi föds med färdigheten språk. Ett barn som är 6-8 månader gammalt kan göra alla ljud som ingår i alla olika språk. När det är 10-12 månader gammalt har det smalnat av och det är ljuden som ingår i det egna språket som känns igen. Claudia visade ett Ted talk med namnet The birth of a word som visar hur ett uttal av vatten utvecklades från ”gaga” till ”water”.

En text för en maskin är bara en kombination av bokstäver

För min del var det intressant att lyssna på i relation till det jag gör om dagarna. En del av min arbetstid ägnar jag nämligen åt att transkribera och rätta det som en robot har hört. Än så länge kan inte tekniken ge texten en full mening. För en maskin är en text i princip bara en kombination av bokstäver. Det krävs mänsklig handpåläggning för att texten ska ges betydelse.

Men utvecklingen är på god väg. Man försöker lära maskiner att värdera ord. Det här har exempelvis använts i samband med omvärldsbevakning när ett företag vill bevaka tonfallet kring deras varumärke online.

AI i juridiken

Under föreläsningen berättade Claudia om att det har gjorts tester där AI får titta på rättsfall och döma eller gissa utfallet. Det visade sig att den gissade rätt i 69 % av fallen. Det finns alltså en del kvar att lära innan vi kan använda AI i juridiken.

AI seminar

Maltesiska i tekniken

När det gäller det maltesiska språket i tekniken ligger utvecklingen något efter på grund av att det är ett så litet språk. Det arbetas på att få in mer maltesiska i till exempel Apples produkter men än så länge går det långsamt framåt. Det forskas på hur man dra nytta av inlärningen av närliggande mer spridda språk som italienska och arabiska som maltesiska ju härstammar ifrån.

Framtiden – vad kommer AI att lära oss?

  • Idag finns det narrow AI som hanterar ett specifikt fält, vi är fortfarande väldigt långt ifrån det som kallas general AI.
  • Det har gjorts en del spännande försök med AI som vi kommer att se mer av. Till exempel vann AI det i Asien populära och strategiska spelet Go vilket ledde till att folk började se upp till och hylla den som vann utan att veta om att det var en maskin. Detta har även lett till att mästare i Go har slutat tävla i spelet för att det inte går att slå AI.
  • Kanske kommer vi i framtiden se AI hjälpa oss med mer kreativa frågor?
  • Vi har även sett exempel på när det går fel. Exempelvis fick en chatbot på sociala medier snabbt tas ner eftersom den lärde sig så kallat hate speech redan inom 24 timmar.

Den framtida utvecklingen beror därmed på hur vi bestämmer oss för att hantera AI.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.