Meltwater Social Summit

Den 17 september bjöd Meltwater på ett ett fyra timmar långt event med olika föreläsare inom kommunikation och marknadsföring. Puh ☕️ I det här inlägget återger jag behållningen från några av dessa.

Du kan själv titta på presentationerna här: https://www.meltwater.com/en/nordic-social-summit-ondemand

Först ut var Claude Springer från Meltwater som pratade om ”How PR and Marketing are closer together than ever”.

Först gav Claude lite bakgrund kring Meltwater som grundades 2001 i Norge och har sitt huvudfokus på omvärldsbevakning.

Claude pratade bland annat om att:

 • 73 % av dagens CMO (Chief Marketing Officer) övervakar även PR. Faktum är, enligt Claude, att PR och marknadsföring idag verkar sida vid sida på ett helt annat sätt än tidigare då de var mer separerade.
 • Bara 8 % av de yrkesverksamma inom PR and marknadsföring tror att PR fortfarande kommer att vara en separat funktion om fem år.

Turn boring financial services into a lifestyle brand

Näst på tur var Carl Adam Frisk från Klarna som bjöd på generösa exempel från hur Klarna har etablerat sig inom finansvärlden genom att sticka ut och att ha ett tydligt fokus på kunden. De använder exempelvis inte den traditionellt blå färgen i sin visuella identitet som brukar föknippas med finans – istället kör de på rosa. Klarnas recept på framgång:

 • A superior product.
 • Ubiquity.
 • An engaging brand.

Klarna har varit duktiga på att anpassa sig till olika marknader, plocka upp lokala influencers och på så vis vara relevanta.

Value-driven communication by Oatly

Nästa talare på tur var Linda Nordgren från Oatly.

Hon pratade om Oatlys ansvarstagande, visioner framåt och så vidare. Vi fick höra om hur de arbetar för att vara en del av lösningen för att besegra klimatförändringarna.

”Be the change you want to see in the world”

Oatly

Oatly har mer än dubblerats sett till antalet anställda under de senaste två åren – sannolikt mycket med tanke på deras innovativa marknadsföring.

Någonting minnesvärt tycker jag var när Linda pratade om att Oatly har lovat att vara ”a good company” men inte att de ska vara perfekta. De tror inte på perfekta efter som det är det största hotet mot utveckling och förändring.

Med tanke på den senaste tidens snack kring Blackstone var detta en relevant punkt, som Linda pratade en del om. Hon förklarade en del kring hur resonemanget har gått och hur Oatly vill förändra inifrån.

Du kan läsa Oatlys egen text angående Blackstone här: Därför valde Oatly Blackstone

Linda pratade även om värderingar och hur valet av Oatly kan ses som en statement. Oatlys core values är:

 • Sustainability
 • Nutritional health
 • Trust

Vidare pratade Linda kring hur man kan kommunicera kring någonting som är så komplicerat som klimatförändringar och hur de har arbetat med att förmedla hur stor klimatpåverkan olika produkter har. Informationen använder Oatly även på sina förpackningar.

På Oatly finns ingen marknadsavdelning. De arbetar i två led i form av communication och creative där kommunikationsteamet arbetar reaktivt och det kreativa teamet mer proaktivt.

Kärnan i arbetet är en riktigt bra produkt och att det ska kännas som en uppgradering snarare än en uppoffring att välja växtbaserat.

5 stages of social media

En annan intressant föreläsning hölls av Karin Eriksson från Ving. Hon gjorde en intressant parallell mellan det som brukar kallas för ”sorgens fem faser” och förhållningssättet till sociala medier.

 1. Denial – Inledningsvis, runt 2009, var det många som helt enkelt förnekade och ignorerade sociala mediers framväxt.
 2. Anger – I det här steget var det många som kände ilska och frustreration. Det känns som att Facebook ändrar sitt verktyg hela tiden och hur ska man hänga med.
 3. Bargaining – Runt 2013 handlade det mycket om förhandling. Hur övertygar man ledningen om att sociala medier ger försäljning?
 4. Depression – Under den här perioden var det många som kände en känsla av hopplöshet, vad är poängen?
 5. Acceptance – Runt 2017-2019 nådde sociala medier ett läge där det äntligen sågs som en given del av marknadsföringen. Vi har strategier för respektive kanal och kämpar för att hitta rätt målgrupp.
Foto av Pixabay pu00e5 Pexels.com
 1. Commitment – Ett bonussteg som Karin tillfört själv. Från och med nu handlar det om att se alla de fördelar som sociala medier och dialog ger.

A revised future. Are megatrends and the internal journey we’ve made enough?

Dagens sista talare var Veronika Nihlén från Volvo Trucks.

Hon gav oss intressant information om hur Covid-19 har påverkat arbetet under året.

 • Volvo Trucks hade sin största lansering någonsin i februari
 • I mars stängde fabrikerna till följd av pandemin och inga produkter kunde levereras. De gick från 75 till 5 personer på marketing på bara några dagar och minimerade budgeten.
 • Under april och maj var det fokus på tjänstesidan och att säkra leveranserna. Det hölls dagliga uppdateringsmöten kring resultat och utveckling.
 • Under juni gjoreds omorganiseringar och organisationen stramades åt ytterligare.
 • Sen dess har fokus varit på att ställa om, prioritera hårdare och att arbeta med agilt. Det har helt enkelt varit nödvändigt för att överleva. Nu hoppas de att omställningen är tillräcklig. Det får framtiden utvisa!
Foto av Indra Kumar Howde Kari pu00e5 Pexels.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.