Catalina är här

För fyra dagar sedan släpptes macOS Catalina. Det blev en sen kväll dels för att frigöra tillräckligt med utrymme för att ens kunna installera det… 🤔 Sen väntade ett par timmar med förväntan och spänning. Skulle min fem år gamla MacBook Pro 13 klara av denna pånyttfödelse? Det hakade upp sig några gånger under processen men efter några omstarter kämpade sig min maskin slutligen igenom uppdateringen.

Catalina, oj jag tycker om det. Att gränssnittet var i mörkare färger (valfritt) kom inte som någon överraskning eftersom jag redan sett samma förändring i iOS 13. Några nyheter som jag uppskattar:

  • Skärmtid, oj det här blir intressant. Sen funktionen introducerades på iPhone har det varit spännande att följa vad skärmtiden läggs på och hur det varierar från vecka till vecka. Detta blir högst intressant att följa. Dock lite ledsen över att Spotify verkar gå under ”Underhållning” vilket känns en aning orättvist när jag sitter och arbetar en hel dag och lyssnar på musik.
  •  Anteckningar, detta är antagligen min favoritapp. Som den list-nörd jag är har jag ständigt inspiration kring media, kost, träning, inköp, tankar och annat samlat i appen som jag använder flera gånger om dagen.
  • Podcaster, har nu samlats i en egen app. Jag lyssnar på mycket poddar ja. Men via datorn nej. Är inte hela poängen att lyssna på poddar när man promenerar, lagar mat eller vilar? Jag vill inte ha med mig datorn då, så jag vet inte riktigt vad jag har för användning av en podd-app på datorn. Podcast-appen är i alla fall mycket snyggare än när det var integrerat i iTunes så jag får väl ge det en chans.
  • RIP iTunes, på tal om iTunes är det numera ”Musik” som gäller istället. Brukar personligen inte handla eller prenumerera på musik där så det lär inte påverka mig särskilt mycket huruvida det är iTunes eller Musik. Jag tycker i vilket fall om vyn som möter en i Musik. Ibland räcker det för mig att titta in där för att bli inspirerad att lyssna på någon nysläppt musik. Även om jag försvinner iväg till Spotify sen för att faktiskt lyssna. iTunes har nu delats upp i Musik, Podcaster och TV.
  • Bilder, samma förändring som nyligen har gjorts i iOS med så kallad dynamisk bläddringsupplevelse. Bryr mig ärligt talat inte så mycket om den.
  • Bakgrundsbilden på Catalina är fin! Vid en googling av Catalina trodde jag det var hämtat med inspiration från Rumänien och undrade lite om kopplingen men det är tydligen ön Catalina utanför Kaliforniens kust, it all makes sense now 🙂

Uppdateringen till Catalina är så välkommen nu när jag arbetar framför datorn hela dagarna som frilansare, det känns fräscht! Lika fräscht som Mojave säkert kändes förra hösten.

Mac computer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.