Skiftesföreläsning om peak car-teorin

Under mars månad har jag i vanlig ordning deltagit vid ett antal olika föreläsningar runtom i Malmö. Dels har jag lyssnat på Charlie Söderbergs föreläsning om balansekonomi, Liv Strömquists föreläsning om Kunskapens frukt och igår på en föreläsning om det bilfria samhället. Ikväll blir det föreläsning om basinkomst.

Här kommer ett referat från skiftesföreläsningen som genomfördes den 30 mars om peak car-teorin och baserades på Fredrik Gerttens senaste film som även visades under kvällen. Från ett efterföljande panelsamtal fick vi bland annat veta att det inte är coolt att ta körkort tidigt längre – körkorten tas idag allt senare.

Mattias Goldman, samhällsdebattör och VD på den liberala tankesmedjan Fores och tidigare talesman på Gröna bilister inledde kvällen med en föreläsning om dagens klimatläge.

Miljöproblem och lösningar

De tre största miljöproblemen enligt Goldman handlar i grova drag om bilen, bostaden och biffen. Lösningarna för att motverka miljöförstöringen handlar om att förändra våra vanor och beroenden.

Det första som behöver förändras är vår relation till bilen. Vi lider av ett bilberoende som mänskligheten skulle behöva vänja sig av med. Nästa punkt handlar om bränsle. Det behövs en fossilbränsleoberoende fordonsflotta och den tredje och övergripande punkten, som är nyckeln till problemlösningen, handlar om våra beteenden. Människan har gjort sig beroende av att konsumera i överflöd och många reser ensamma i sina bilar vilket i längden är förödande för miljön.

 Vidare pratades om peak i fem steg:

2015-03-30 22.35.08
Panelsamtal med Mattias Goldman, Fredrik Gertten och Lena Smidfelt Rosqvist
  1. Peak interest (passerat) med det menas att intresset för bilar tydligen har passerat i och med att många väljer att ta körkort senare och att det i vissa delar av världen inte är lika coolt med bilar jämfört med hur det var tidigare.
  2. Peak time.
  3. Peak car. Det handlar om att ”dela slår äga” och tar sig bland annat uttryck i bilpoolernas utsträckning, dessa initiativ kommer ofta från bilföretag som vill, eller vill verka vilja, påverka miljön.
  4. Peak mileage. Vi kommer inte att köra lika mycket framöver. Fler väljer att jobba hemifrån och kortare sträckor körs.
  5. Peak oil.

Det här perspektivet synliggjordes under den första delen av kvällen vilket senare kom att ifrågasättas efter Gerttens dokumentärfilm som illustrerade att utvecklingen och framtiden troligtvis ser mer pessimistisk ut.

”Det finns mycket information idag om hur exempelvis biltrafiken påverkar klimatet men det räcker inte, det måste bli politik för att förändras”, menade Fredrik Gertten.

Han menade även att det är inte är en slump var Volvos filmer än inspelade. De flesta bilmiljöer handlar om bilköer, inte naturupplevelser. Verkligheten för de flesta bilisterna handlar om bilköer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.