Globala influenser och ledarskap

Jag besökte ett frukostmöte på IHM Business School med föreläsaren Kerstin Sääw som är senior expert på strategisk kompetensutveckling inom ledarskap och försäljning.

Ämnet som behandlades under morgonen var hur ledarskap påverkas av globaliseringen. Ett intressant ämne! Några trender som nämndes:

 • Plattare organisationer
 • Snabbare förändringstakt
 • Mer entreprenörskap
 • Rörligare arbetstagare
 • Leda på distans
 • Internationalisering
 • Sociala mediers ökade betydelse
 • Generationsskifte
 • Mer värderingsdiskussioner
 • Lågt engagemang
 • Hög förändringstakt

Tydligen har man räknat ut att bara 25 % av alla förändringsprojekt genomförs framgångsrikt. Det beror i många fall på att förändringstakten är så pass hög och att ledaren saknar kompetensen att driva förändringsprocessen.

När genomgripande förändringar ska genomföras i stora företag är det otroligt viktigt att ledarna genom sina beteenden signalerar hur de vill att de anställda ska bete sig. Exempelvis på företaget Samsung uppmanade ledningen de anställda att förändra någonting varje dag (bortsett från familjesituationen) för att uppmuntra ett förändringstänk.

Under morgonen pratade vi om huruvida alla kan bli ledare eller om det är någonting man föds till. Vi enades om att en grundförutsättning för att bli en bra ledare lär vara att man tycker om människor.

Avslutningsvis diskuterades morgondagens ledare och om generationsskiftet kommer innebära en förändring när det gäller ledarskapet. Personligen är jag inte så mycket för att göra stor skillnad på olika generationer men vi enades i alla fall om att morgondagens ledare troligtvis kommer vilja ta mer ansvar, kräva större frihet, attraheras oftare av värdegrunder och vilja ha förnyelse. Huvudanledningarna till att vi som tillhör generation Y lämnar en arbetsplats är:

 1. Otillfredsställande ledarskap
 2. På grund av företagskulturen
 3. Avsaknaden av en välfungerande feedback-kultur

Bonus: Sääw berättade även att talesättet om att det tar 21 dagar att skapa en ny vana grundar sig på att man förr sa att det tar 21 dagar för kroppen efter en amputation att vänja sig vid sitt nya tillstånd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.