Socialt företagande

Den 4 december besökte jag och en kollega ett intressant frukostseminarium om socialt företagande med namnet ”Att rädda världen – en lönsam affär?” arrangerat av Globala Malmö.

Först ut var Lena Ingelstam, biträdande generaldirektör för Sida, som berättade om Sidas samverkan med näringslivet. De söker samarbeten där Sidas utvecklingsmål tillsammans med företagsmål kan mötas i samarbetsmöjligheter som båda parterna tjänar på.

Från Sidas sida kan det handla om att hitta lösningar som skapar arbetstillfällen eller att gå in i projekt tillsammans med olika företag. Som exempel nämndes ett samarbete med Löfbergs för att minska klimatpåverkan. Partnerna delar på kostnaderna och projekt kan genomföras, via gemensam finansiering, som inte hade blivit av annars.

Sida har även nyligen startat ett nytt nätverk med hållbara mål för storbolag, där ingår t.ex. Volvo som i Etiopien finansierar utbildning för mekaniker. Läs mer här: Swedish Leadership for Sustainable Development

Företag kan söka pengar från Sidas Challenge Funds utifrån vissa kriterier som att projekten ska gynna fattiga, vara affärsmässiga och vara så kallade ”scalable” / skalbara, det räcker alltså inte med punktinsater.

Nya finansiseringsformer för social innovation

Sedan presenterade Camilla Backström från Mötesplats Social Innovation en ny rapport på temat impact investment. Socialt impact investment handlar om investeringar som ger samhällseffekter. Rapporten har tagits fram för att samla in lärdomar från andra länder. Det handlar inte om att kopiera hur andra gör, snarare att inspireras och anpassa. Backström pratade om samarbete mellan olika sektorer och att det är viktigt att vi tar ansvar tillsammans.

Att få företag att våga prioritera hållbarhet påverkas bland annat av kraven i upphandlingar där kostnader inte alltid ska vara den avgörande parametern. Det kräver dock att det finns en extra kompetens att bedömma alla urvalskriterier, menade Backström.

IMG_3884

Nästa aktör under morgonen var Leila Svärd Ramberg från Impact Invest Scandinavia som bland annat arbetar med ett globalt affärsängelnätverk som heter Tonic. Ett projekt som togs upp var en mobil lösning för att översätta texterna i myndigheters appar för att förenkla för nyanlända. Några andra exempel på socialt företagande som nämndes:

  • Provins, ett projekt liknande Yallatrappan i Malmö.
  • Min farm, möt upp bonden för att få dina varor.
  • Beat, Eat Beat, 50 % kött – 50 % veg.
  • EQidz, spel för barn med fokus på EQ.
  • DressTwice, ekologiska och etiskt tillverkade barnkläder.

Trade, not aid.

Socialt företagande handlar om att hitta smarta utbyten och samarbeten snarare än att styras av ett vinstfokus!

Länkar för vidare läsning:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.