The Now Customer

Det var ännu en gång dags för ett frukostseminarium med Apsis. Rubriken för föreläsningen var ”The Now Customer” och det handlade till stor del om det ökande mobila användandet.

En utveckling har skett de senaste åren där vårt användande går ut på att delta och dokumentera snarare än att betrakta. Detta illustrerades av två olika bilder på när en ny påve valdes, 2005 respektive 2013, där publiken 2005 såg på medan de flesta som såg tillkännagivandet 2013 fotade.

68 % av den svenska befolkningen har idag en smartphone. Ett maktskifte har skett från marknadsförare till kunderna. Kunden har makten på så sätt att många förväntar sig att företagen ska vara lika bjussiga och transparenta med att dela innehåll som många själva är privat på nätet.

1 500 gånger i veckan tittar vi på våra mobiler. Du kan ladda ned appen Checky om du vill se hur ofta du kollar din mobil. Jag gjorde det och det var som väntat många fler gånger än man kanske vill erkänna.

Idag handlar 50 % direkt i mobilen vilket gör det mycket viktigt att tänka på hur materialet ser ut i mobila enheter. Hälften av mailen öppnas i mobilen. Enligt Apsis föredrar 80 % att få information via e-mail framför sociala medier, DM och telefonsamtal. 0,3 sekunder ägnas i snitt åt ett mail.

Hur når man fram med sitt mail?

Det absolut viktigaste för att bli framgångsrik inom e-postmarknadsföring är att vara relevant. Tidigare har det varit mycket snack om innehåll och ”content is king” och givetvis är innehållet fortfarande superviktigt. Men ett tillägg, som är en följd av att vi läser/tittar på mail ”on-the-go”, är att relevansen blir mycket viktigare.

Content is king – relevance is King Kong

Tiden för utskick spelar inte lika stor roll längre. De flesta tittar inte på mail vid fasta tidpunkter, snarare lite då och då när tid uppstår i och med att mailen ständigt är tillgänglig via mobilen. Det är även viktigt att engagera med innehållet. Inte bara informera, ge läsarna chansen att agera på något sätt.

The moment of now

Under föreläsning introducerades ett för mig nytt begrepp och det var ”the moment of now”. Det handlar om att finna den perfekta utskickstiden. Inte tid som klockslag och veckodag, det handlar snarare om att identifiera den tidpunkt som är relevant för mottagaren. Att snappa upp ett intresse som finns för stunden.

Som exempel nämndes hur man i Toronto under en operaföreställning skickade ut ett mail med erbjudande om att köpa årskort på operan. Där och då när besökarna var tagna av upplevelsen visade sig vara operahusets moment of now då 14 % valde att köpa ett årskort. Ett moment of now baseras ofta på ett evenemang eller väder eller någonting annat som ökar chansen att nå fram med sitt erbjudande.

Tips att komma ihåg:

  • Mobile first
  • Hitta moment of now
  • Beteendedrivna processer
  • Engagemang
  • Testa och anpassa

Mer läsning: Möt the NOW Customer

c9e42240

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.