Klimatsmart affärsnytta

I morse besökte jag Malmö stads frukostmöte 07:07am. Fick veta en del om Malmös miljöprogram och hur ett par Malmöföretag arbetar med miljöfrågor.

Först ut var Cecilia Thapper från Energikontoret Skåne som pratade om Skånes mål och resultat i energifrågan. Malmö stad och Region Skånes mål är att vara klimatneutrala 2020. Det bedrivs ett aktivt energi- och klimatarbete i regionen.

Miljöfrågan ses allt oftare som krav i upphandlingar och fler inser att det inte behöver vara en motsats mellan miljömedvetenhet och lönsamhet. Energikrav kan vara relevant vid exempelvis upphandling av trycksaker. 600 miljarder/år upphandlas, 14,5 miljard/år. Man behöver inte vara bäst inom området men visa att man arbetar för att förändras.

Tips för att bli en mer klimatsmart verksamhet:

  • Kartlägg energianvändningen
  • Effektivisera, utbilda och uppmuntra nya vanor
  • Konvertera till förnybart, kontraktera förnybar energi
  • Klimatkompensera

Nästa talare var Carl-Johan Björkman från Hr Björkmans Entrémattor. Malmö är den fjärde mest innovation staden efter Eindhoven, San Fransisco och San Diego. Hr Björkmans Entrémattor är certifierade enligt den amerikanska märkningen ”clean green” och har till exempel en matta som heter ”Sober” och är tillverkad av återvunna petflaskor.

Att bedriva miljömedveten verksamhet handlar om både material och leverans. Björkmans har en miljöanpassad anläggning och Björkman pratade om att det är viktigt att inspirera till att fler vill göra ”det goda valet”. Det ger publicitet och lockar medvetna medarbetare.

”You can’t do business on a dead planet”

Hanna Claesson, miljöchef hos Wihlborgs fastigheter, berättade engagerat för oss om Wihlborgs miljöarbete. Wihlborgs har 260 fastigheter och 100 anställda. Affärsnyttan är central i miljöarbetet. Man arbetar till exempel med behovstyrd ventilation, att byta ut företagsbilar till gasbilar, satsa på eco-driving och införa solceller.

Hanna berättade om Wihlborgs byggnad Flundran som ligger vid nybyggda Malmö Live i Malmö. Där arbetar men med Bee Urban, vilket innebär att man tillhandahåller fadderverksamhet till bin. Detta är framtidens företag! Det handlar om att hitta områden där csr kan bindas ihop med kärnverksamheten på ett snyggt och naturligt sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.