En värderingsvind

I dagarna väljs vår nya statsminister och lämpligt nog var jag hos Sydsvenskan igår och lyssnade på deras politiska chefredaktör Heidi Avellans eftervalsanalys. Föreläsningen var en i raden på temat ”Opinion och PR” hos MiM (Marknadsföreningen i Malmö).

Avellan inledde med att be om ursäkt för att hon har varit så inaktiv på Twitter på sistone. Hon har varit upptagen med sammanslagning med Helsingborgs Dagblad och det intensiva valåret som hon beskriver som ett julaftonsår för den politiska nörden.

Eftervalsanalys i siffror

Den första analysen gjorde Avellan redan två veckor innan valet. Även GW Perssons tidigare eftervalsanalys ”Trött på valet? Jag vet hur det gick” som publicerades i början av augusti har vi fått läsa och det visade sig att de båda två var spot on så att säga.

Valdeltagandet blev 85,8 % vilket är en ökning. Att så många röstar i riksdagsvalet men inte i EU-valet tyckte Avellan var beklagligt och menade att det till stor del är mediernas fel att de inte lyckats tydliggöra att det är ett helt system, att EU och riksdagen hänger ihop.

Det var många som förtidsröstade, över 40 %. Teorin kring det är att röstandet för många idag är någonting som man har på sin to do-list. Inte lika mycket en högtidsstund idag. Det har varit väldigt enkelt att förtidsrösta i år. Dessutom har jag personligen hört personer som inte velat gå till vallokalerna på valdagen för att de känt sig otrygga inför andra väljare.

Den kvinnliga representationen går ner, mycket på grund av Sd som inte har så många kvinnor i sitt parti. Avellan tror att Sd gick fram så mycket på grund av en inställning till ”etablissemanget”. Eftersom det verkar finnas en skämskudde bland en del av Sd:s väljare finns också en osäkerhet om varför man röstar som man gör. Väljarna är inte så tillgängliga.

Värderingarna vinner

Vidare menade hon att det har blivit mycket mer av ideologi och värderingar i samhället på senaste tiden och att följden av det blev höga siffror för ytterpartier som Fi och Sd. ”Det är inte en vänstervind, det är en värderingsvind”. När det är trångt i mitten växer flankerna.

30 % röstade på S, Sverige är ett land som vilket som helst. Fortfarande högt men inte särskiljande högt. Avellan kommenterade även det vi kunnat läsa i utländska tidningar om att det är konstigt av Sverige att rösta bort Reinfeldt och Borg. ”Man måste bo utomlands för att tänka så”, menar hon. Borg och Reinfeldt har suttit i två mandatperioder och har regerat sig trötta. All talang och energi går åt till att regera och mindre energi läggs på visionerna. Reinfeldt har inte pratat så mycket om hur det kommer bli om man röstar på M. Antagligen är det fler som röstar för hur man vill ha det än för hur det har varit. Reinfeldt pratade inte så mycket om hur det skulle bli.

Den enda personen som har gått i opposition mot sig själv under en valrörelse och sen vunnit är tydligen Göran Persson. Avellan berättar om när hon var på pressträff efter att han hade gjort ett historiskt dåligt val och enkelt kommenterade det med ”Vi regerar vidare”.

Mp förlorade på att väljarna trodde att det redan var fixat. Istället röstade nog en del av deras tidigare väljare på Fi och möjligen på V. Avellan menade att det har varit Alliansen som har betraktat de rödgröna som ett block, att Löfven aldrig har öppnat upp för V.

Framtidsspaning

Nu väljs alltså vår nästa statsminister Stefan Löfven. Det räcker inte att blilda regering, man måste kunna regera också. Det första som blir spännande att se är om han får igenom sin budget. Om det inte godkänns försöker man igen. Fyra försök har man på sig annars blir det nyval. Avellan spår att det inte är så många som vill ha nyval eftersom Sd antagligen kommer vara de som tjänar på det. Alliansen lägger även en skuggbudget. Kanske kommer S, Fp, och C att samarbeta så småningom. Det kommer att bli breda frågor som kräver samarbeten och utredningar. Avellan menar att det är knöligt att vara Löfven men att läget nu ändå är bra för demokratin, att det blir mer demokrati på riktigt. Det var längesen det behövde göras upp i varje fråga och läget öppnar upp för bra resultat men mycket energi.

Att bilda en regering med S och M tror Avellan inte heller är någon bra lösning och kommer bara att förstärka känslan av att de är två likadana partier.

Sen följde ett antal publikfrågor där vi bland annat diskuterade Löfvens ledarroll. Avellan menade att det finns viktiga skillnader mellan arbetsmarknadsförhandlingar och politiska förhandlingar. I politiken finns inte lika tydliga parter och spelregler.

När det gäller Alliansen menar Avellan att det har varit kul att följa Alliansen som projekt men att hon är glad att den förhoppningsvis försvinner nu för att vi då slipper tvåblockspolitiken. Att Alliansen skulle hålla ihop i fyra år i opposition vore hopplöst. En opposition som består av en allians är inte bra.

På frågan om det blir roligare nu är svaret ”Ja”.

heidi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.