Nya toppdomäner

Nu har jag varit på frukostmöte hos Marknadsföreningen i Malmö igen. Den här gången handlade det om toppdomäner.

Okej, idag finns det ett tjugotal toppdomäner. De brukar se ut såhär:

  • .com
  • .se
  • .info
  • .org
  • .nu

Det som har hänt är att dessa börjar ta slut. Kanske har du själv kanske varit med om att domännamnet för den sajt du vill registrera helt enkelt är upptaget. Detta har varit ett bekymmer för somliga under en tid nu och en jakt pågår där domännamn helt enkelt säljs på en andrahandsmarknad.

Nu ska antalet toppdomäner ökas med 1 400 stycken och det första steget har redan skett i en utvidgning till dagens 300 stycken olika toppdomäner.

Vad gör företagen?

Vissa har redan knutit sina respektive toppdomäner till sig, exempelvis Apple, Volvo, Amazon, Electrolux och SAS kommer alla kunna skapa sidor som www. shop.amazon, www. support.amazon och så vidare. Även Stockholms stad har paxat ändelsen .stockholm.

Google brukar normalt sett inte ta betalt för sina tjänster och man verkar inte riktigt veta än hur det kommer att gå till med alla nya adresser som kan uppstå. Kanske kommer gratisdomäner att erbjudas. Google har redan ansökt om att driva 101 av de nya toppdomänerna. Amazon har ansökt om 70 stycken. Några vanliga toppdomäner som vi nog kommer att se framöver:

  • .shop
  • .blog
  • .store
  • .hotel
  • .marketing

.guru och .berlin har tydligen gått bäst hittills.

Vilka följder får detta?

Detta öppnar såklart upp för nya marknadsföringsstrategier där man har möjlighet att skapa fler kampanjsajter, underssidor, landningssidor och liknande och organisera dem på ett nytt sätt. Man kan samla flera sajter under samma tak och slippa www. volvo.se/new och liknande. Det jag funderar över är hur exempelvis Stockholms stads hemsidas startsida kommer att se ut. Blir det www. stad.stockholm, www. hem.stockholm eller www .se.stockholm. Vet ej, vi får se. Antagligen kommer vi väl att se www. turist.stockholm och www. mat.stockholm

Naturligtvis finns det en ekonomisk marknad kring detta, tydligen pågår en auktion om vem som ska stå för driften av toppdomänen .shop. En sak som också kan vara bra att veta är att regelverken kan variera mellan olika toppdomäner.

Vad händer med optimeringen?

En del undrar vad som händer med nedlagda resurser på sökmotoroptimering när större förändringar sker på nätet. Svaret på den frågan var under föreläsningen att den som har bäst innehåll på sin hemsida kommer fortfarande att hamna högst upp i Googles sökmotor – oavsett toppdomän.

Om tre år beräknas nästa släpp komma och det kan vara värt att ha i åtanke att detta håller på att ske. Om du har en drömdomän kan det vara en god idé att paxa den innan det är försent.

”Domains will go up faster in value than any other commodity ever known to mankind” – Bill Gates

Detta öppnar upp för nya tankesätt på nätet och blir intressant att följa framöver!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.