Tydligheten är avgörande

Idag besökte jag Unionens frukostmöte på Media Evolution här i Malmö. Inbjuden talare var Anna Glyre som var en mycket inspirerande föreläsare. Hon påminde om Petter Stordalen som jag tidigare har sett tala – samma energi och engagemang.

Inledde gjorde Unionen som är Sveriges största fackförbund, och världens största fackliga organisation. Fokus för deras dragning var vikten av kollektivavtal och den sökandes makt att få veta vilka villkor och spelregler som finns på arbetsplatsen. En viktig punkt handlar om pensionen och Unionens representant menade att den traditionella pensionspyramiden som signalerar att den största andelen kommer från staten kanske är i behov av att ritas om enligt modellen på fotot nedan. Tjänstepensionen spelar en stor roll för den slutliga pensionen och där kan ett kollektivavtal ge trygghet. Dessutom är det ineffektivt med konflikter på arbetsplatsen vilket undviks oftare om premisserna är tydliga.

Alternativ pensionspyramid
Alternativ pensionspyramid

Employer Branding

Temat för morgonen var employer branding som verkar vara Anna Dyhres passion. Hon pratade om hur man attraherar arbetskraft och om arbetsgivarnas (både offentliga och privata) kunskap om vilka de rekryterar. I Sverige toppar Google listan över önskearbetsplats (i alla fall bland ekonomer) men bara 140 svenskar arbetar där. Varför är Google så eftertraktade? Dels använder de den så kallade Googlemodellen som handlar om att bygga företagskultur och ta vara på de anställdas kreativitet. 70 % ordinarie arbetsuppgifter, 20 % brainstorm om nya projekt, 10 % nöje och nätverkande.

Dyhres pratade mycket om vikten av att kommunicera företagets nytta på ett tydligt sätt. Som exempel nämndes Al Gore och Hans Rosling som båda har lyckats med att fått många att ta till sig statistik och fakta som kanske tidigare har känts otillgänglig. Analytiker spår Dyhre vara ett lovande framtidsyrke, ett behov kommer att finnas av att analysera stora mängder data och att göra den begriplig. Tydligheten i vad ett företag står för är avgörande.

Referensmarknadsföring

En aspekt är att nätverkandet aldrig har varit större. Det blir allt viktigare att knyta goda kontakter och identifierara sina ambassadörer. Nätverk har aldrig varit större. Dessutom växer sajter som Tripadvisor, glassdoor.com, jobbkultur.se som alla gör det enklare för kunder att utbyta erfarenheter och omdömen.

Framtiden

Inom två år i USA kommer majoriteten att vara egenanställda. I Sverige står vi inför en generation 90-talister, brukar kallas generation präktig, som har en högre vilja att betala skatt än tidigare genereationer. En spekulation är att skillnaden mellan privat och offentlig verksamhet kanske blir otydligare framöver. Dyhre nämnde även att det vore bra om anställda rörde sig exempelvis mellan offentlig sektor och restaurangbranchen för att förflytta effektivitetstänk osv. Man ska inte vara rädd att bryta upp och arbetsmarknaden är mer rörlig idag.

Det gäller även för verksamheter att knyta duktiga människor till sig. Bland offentliga verksamheter kommer Skatteverket runt plats 20 när man frågar om var man vill arbeta medan Försäkrningskassan kommer runt plats 90. Intressant att fundera över vad det beror på. På Swedbank använder man sig av talent intelligence för att fånga upp personal som en form av intern headhunter. Dessutom är det viktigt med kommunikationsfrågan – att inse vilka som är konkurrenter när det gäller rekrytering, det är kanske inte samma som är konkurrenter hos kunderna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.