Ett Nordiskt Forum

Mitt nuvarande ideella uppdrag går ut på att informera inför sommarens nordiska kvinnokonferens som hålls i Malmö.

Den 12-15 juni kommer en mängd intressanta makthavare, föreläsare och kulturpersonligheter till Malmö för att diskutera det praktiska arbetet med jämställdhet under Nordiskt Forum. Evenemangets undertitel ”New Action on Women’s Rights” signalerar att det kommer att tas fram nya konkreta åtgärder för att uppnå önskan jämställdhet. Läs mer på www.nf2014.org

Ikväll var jag och lyssnade på ett samtal om genus och miljö anordnat av Malmö Jämställdhetsbyrå som en del i ledet att informera inför Nordiskt Forum. En diskussion som jag tyckte var extra intressant var frågan om vad kvinnorepresentation för med sig. Ett par forskare från min gamla institution, Statsvetenskapliga institutionen i Lund, hade tittat på om man kunde se någon skillnad på innehållet i policydokument i organisationer med högre kvinnlig representation. De fann ett icke-resultat, det var ingen större skillnad på innehållet. Det handlar snarare om en demokratisk diskussion och ett rättviseargument.

En annan intressant aspekt är att inte befästa de könsstereotyper som redan finns. Man pratar ofta om mäns och kvinnors skillnader i livsstil och glömmer bort det intersektionella perspektivet, alltså att ta hänsyn till faktorer som klass, ålder och etnicitet. På till exempel Trafikverket är man duktiga på att ta fram statistik som visar att kvinnor reser mer kollektiv, oftare källsorterar osv men frågan är vad man gör med den informationen för att åstadkomma en förändring? Det handlar om att förändra normer.

Diskussionen fortsätter under punkten Miljö, klimat och hållbar utveckling.

1010462_523892667709790_1843753670_n

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.