Den tysta revolutionen

Vad kännetecknar en introvert personlighet och i vilken utsträckning kan man styra sitt beteende? Varför hyllas ofta det extroverta? Årets första Godmorgon Lund fokuserade på den introverta medarbetarens kvaliteter.

Till årets första Godmorgon Lund var Linus Jonkman, författaren bakom ”Introvert: den tysta revolutionen”, och Emil Hansson, VD Prisjakt, inbjudna att tala om den introverta medarbetaren.

Boken har just blivit utsedd till Årets HR-bok 2014 och behandlar ämnet introversion. Linus inleder morgonen med att fråga den fullsatta stadshallen i Lund; Om du fick välja mellan att under två veckors tid umgås med ytligt bekanta eller att vistas helt ensam, vilket väljer du då? Svaret på frågan säger någonting om huruvida du är lagd åt det extroverta eller det introverta hållet.

Myten om den introverta ensamvargen

Introversion är ett av de äldsta begreppen inom psykologin. En introvert person har, till skillnad mot en extrovert, ett lägre behov av dopamin. Det innebär en högre grad av tolerans mot att ha tråkigt som i att exempelvis ägna sig åt monotona arbetsuppgifter. Det introverta är inget beteende, det är en del av människans personlighet som grundas redan under barndomen och är svårt att förändra. Stereotypen av en introvert personlighet är en musiker som spelar med ryggen mot publiken, berättar Linus.

Den extroverta normen

I samhället idag finns en föreställning om att det är den utåtriktade, kontaktsökande personligheten som når störst framgång. Bara genom en enkel Google-sökning på ”introvert” får du träffar som ”så blir du mer extrovert” medan en motsvarande sökning på ”extrovert” leder dig till platsannonser.

Den bästa telefonförsäljaren

Mellan dessa två finns en medelväg för den ambiverta. En ambivert personlighet är den bästa telefonförsäljaren då den har en lyckosam balans mellan att ge och ta, att lyssna och prata. Den sämre försäljaren, enligt Jonkman, är den extroverta personlighetstypen som har svårare med tålamod och att lyssna.

Sköldpaddan

Linus liknar den introverta personen vid en sköldpadda som är självförsörjande med sin energi. Dessutom är det vanligt att ett öga ständigt är vänt inåt vilket gör att den introverta ofta upplevs som tankspridd och frånvarande i mötet med andra. En introvert person tänker ofta i struktur och har lite svårare med att fatta de snabba besluten, när besluten däremot väl tas blir resultatet ofta bra – att jämföra med den extroverta självklara Ja-sägaren.

Kan du träna dig extrovert?

Om man är född med en introvert personlighet kan det vara svårt att träna bort det. Det blir lätt onaturligt och konstlat. Att hela tiden spela en annan roll än den man är kan i längden leda till utmattningsdepression. Däremot kan man, liksom Linus Jonkman själv, fungera utmärkt som föreläsare med hjälp av övning och en skiljelinje mellan offentligt och personligt. Linus berättar om att det i USA är mycket vanligt att introverta personer är framgångsrika föreläsare, artister och liknande just för att det är vanligt med en gräns mellan det offentliga och privata livet. ”Introvert är inte någonting som ska fixas” menar Linus Jonkman.

Prisjakt anställer gärna introverta

Nästa person upp på scen var Emil Hansson som är vd för det framgångsrika företaget Prisjakt som erbjuder en prisjämförelsesajt. Han berättar om sina anställda som ofta har en avvaktande attityd och väljer att bråka via den interna chatten hellre än öga mot öga trots att man sitter i samma rum. Prisjakt har 80 anställda och 1 miljon unika besökare på sin sajt varje vecka. Emil som tidigare arbetade på Aftonbladet under många år blev mycket förvånad när han dök upp på Prisjakts lugna kontor.

Emil menar att hans medarbetare snarare reflekterar än reagerar när han ger dem nyheter och han lyfter idén att efterfråga den introverta arbetskraften i rekrytering oftare. Exempelvis har nyckelpersoner inom Prisjakt, som hart varit avgörande för dess stora framgång, knappt varit på plats utan snarare arbetar mycket målinriktat och effektivt på distans för att utveckla företaget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.