Medias påverkan i Syrienkonflikten

En röst kan vända en opinion och tur är väl det. Just det hävdar somliga hände nyligen i samband med all uppmärksamhet kring huruvida USA skulle angripa Syrien eller inte. Frågan har fått mycket uppmärksamhet och inte minst i samband med president Obamas Sverigebesök var Syrien en het fråga.

En journalist vid namn Margaret Brennan lyckades med att just påverka opinionen. Det var under en presskonferens i London som kedjan av händelser utlöstes. Brennan ställde frågan ”Finns det något som Assads regering kan göra för att stoppa ett militärt angrepp?” som skulle komma att påverka utvecklingen mer än någon kunnat ana.

Frågan besvarades av USA:s utrikesminister John Kerry och svaret ”Absolut. Han skulle kunna överlämna vartenda ett av sina kemiska vapen till det internationella samfundet inom en vecka. Men det har han ingen tanke på att göra” fick till följd ett ryskt utspel som sedan snappades upp av Syriens utrikesminister som var på plats i Ryssland. Senare kom frågan att hamna i vita huset hos Barack Obama via Hillary Clinton.

Att denna journalist, som är korrespondent för CBS News, på presskonferensen den 9 september ställde just denna fråga menar somliga i hög grad påverkade fortsättningen för den internationella debatten. Brennan har tidigare vunnit pris (Fulbright Award 2010) för hennes internationella förståelse. Media brukar ju kallas för den tredje statsmakten och än en gång visas exempel på hur journalister och medier kan påverka världens politiska agenda. Kanske med parametern skicklighet såväl som med tur.

Samtidigt menar andra källor att vad som kan bli lösningen på konflikten i Syrien lika gärna har kommit från nordiskt håll, närmare bestämt från de nordiska utrikesministrarna. Expressen beskriver i sin artikel ett annat händelseförlopp.

Antagligen är Syrienkonflikten för komplex att hanteras och lösas av en enskild person. Man kan i alla fall hoppas att journalister nu inspireras av Brennan och fortsätter att ställa djärva och obekväma frågor till världens makthavare. Än en gång slås vi av mediernas kraft, även om det (kanske) den här gången handlade om en fråga som är mer komplex än så!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.