Det var idag dags för årets Mynewsday – tredje året i rad som jag deltog som besökare. Det här är ett evenemang utöver det vanliga. Det är alltid välarrangerat och med ett spännande, varierat program. Fokus i år låg på att erbjuda ett värdefullt och unikt innehåll åt konsumenter och mottagare.
Först ut var contentföretaget Matter som representerades av Mathias Eriksson och Charlotte Henriksson. De inledde med att berätta om Sveriges största energisparexperiment som de hjälpte E.ON. med. Det handlade om att knyta ihop PR med reklam och samtidigt erbjuda en värdefull tjänst – att skapa värde för konsumenten. De menade också att det är viktigt att inte fastna i att tänka på kunden för mycket som byrå. Det allra viktigaste är kundens kund och det är där fokus bör ligga.
Ett exempel de tog upp var företaget Nudie Jeans som har lyckats med att skapa ett speciellt värde för kunden. Om man köper Nudie kan man nämligen lämna in dem igen när man bedömer sig ha använt dem klart och få pengar för det. Dessutom ska man kunna laga sina jeans kostnadsfritt på vilken Nudie-butik som helst. Detta har lett till ökade besök i butikerna vilket ökar försäljningen.
En blandad kompott intressanta åsikter från paneldiskussionen om sociala medier (med Alexandra Bylund, Magnus Äng, Mattias Tönnheim och Anders Mildner)
- En nyhet är inte vad den har varit. Det är mycket viktigt att tänka på att det som känns häftigt att lansera för ett företag eller en organisation kanske inte alls är intressant för mottagaren. Det mesta är inte ens nyhet. En bra väg att gå är att haka på det som är trendigt för tillfället.
- En Facebook-sida där besökarna inte får kommentera är likvärdigt med en hemsida och bör därmed undvikas.
- Det farligaste man kan göra under ett mediedrev är att vara tyst. Det är även viktigt att vara snabb om man ska göra en pudel, det fungerar med andra ord inte att göra som Barilla och säga ”Vi skickar ut en pudel om två dagar, vi ska bara översätta den först”.
- Bäst argument vinner för rätt och fel är väldigt subjektivt.
- På frågan om man ska skriva för Google var svaret enhälligt ja. Googles algoritmer har ju ritats om (och görs ofta). Nu är det viktigt att besökaren stannar på sidan de Googlat fram och inte surfar vidare.
- Var användbar – vi hatar info som vi inte gillar, utgå från mottagaren.
- En fördel med den digitala revolutionen är att man ju nu faktiskt kan gå runt journalisterna för att få ut sitt budskap. Gillar de inte ditt pressmeddelande finns många andra sätt att få ut ditt meddelande.
Några tips på verktyg från panelen
- Mynewsdesk
- Notified
- Jammer – internt
- Google Keyword Planner
- Ranktrail – för att se konkurrensen bland sökord
- Toodledo – to do
- HipChat
- Foap
Sedan höll äventyraren Renate Chlumska en fantastisk inspirationsföreläsning om målsättning. Dessutom en medarbetare på Mynewsdesk som hade gjort en digital kampanj för att hitta sin kärlek och Mats Adamczak/PAF.
Sist ut var Kristin Heinonen från Good Old som berättade om tre digitala revolutioner (bilden nedan).
- Innehåll – Att vi ser text som innehåll är problematiskt. Vi är en bild- och videokonsumerande publik idag. Det handlar om att släppa pennan och ta fram kameran och bli visuellt spektakulära. Kristin menade att video i relation till e-handel är en killer!
- Teknik – Mobilsurfandet ökar ständigt. Att genomföra en Facebook-kampanj som leder till en icke-mobilanpassad hemsida är att kasta pengarna i sjön. Som mobilanpassad kundtjänstsida är Facebook utmärkt.
- Kunder – Kunden är digital. Det handlar om att fundera över ”Vad kan du göra för kunden som kapar led mellan tanke och handling?” och sätta verktyg i kundernas händer. På så sätt kan man göra sina kunder en digital tjänst.