Kommunikatörer vs journalister #pkdebatt

Lyssnade på en intressant debatt ikväll med Publicistklubben och Graylings. Medverkade gjorde Anders Mellberg, Jesper Falkheimer, Heidi Avellan och en representant från Hallvarson & Halvarson. Debatten var på Media Evolution och diskussionen handlade om den kritik som framkommit mot PR-branschen och lobbyister.

På sistone har branschen beskyllts för att arbete ohederligt och det är väl en fråga som alltid har diskuterats. Journalisterna menade att man som journalist skriver om det man vill medan man som kommunikatör eller PR-konsult är köpt, köpt, köpt och måste förmedla det som uppdragsgivaren vill eftersom man är köpt. Samtidigt fördes resonemang om att journalisters kunder är läsarna.

Det var väldigt spännande och nu har även Jesper Falkheimer, Sveriges enda professor i strategisk kommunikation, kommit med en artikel i ämnet som fanns att läsa i PING och nu även digitalt. Han menar bland annat att:

En överväldigande majoritet av kommunikatörerna är högutbildade och kritiskt tänkande personer som lägger sin tid på seriösa kommunikationsinsatser som gynnar organisationers mål.

Det låter vettigt och jag tror att han har rätt och koll på vad han pratar om. Min personliga och bestämda uppfattningen är den att det finns så kallade rötägg inom samtliga bransher. Det finns säkert massor av konsulter som tar ruskigt bra betalt och svinar loss med pengarna på obefogat dyra bjudfester och så vidare samtidigt som det finns journalister som missbrukar sin makt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.