Content för människor

I veckan var jag på ett frukostseminarium med Spoon här i Malmö. Lämpligt då jag som digital marknadsförare funderar mycket över hur man skapar bäst innehåll.

Intresset för content marketing har ökat explosionsartat de senaste åren. Föreläsaren för morgonen, Björn Owen Glad, inledde med att visa diagram över hur sökningarna på Google om content marketing ökat globalt sedan 2005. Sedan visade han ett motsvarande diagram över sökningarna från Sverige där sökningarna gick rakt uppåt under senare delen av 2013.

Content marketing handlar ju om att nå mottagarna mer på deras villkor. Att erbjuda innehåll som läsarna efterfrågar istället för att pracka på med reklaminnehåll. Detta är inga konstigheter idag men svårare i praktiken än teorin. Enligt uppgifter från Spoon misslyckas hela 30 % av de som satsar på content marketing. Kanske hänger det även ihop med att 32 % av alla som använder content marketing saknar dokumenterad strategi.

Being content instead of interrupting content

Detta kan göras på flera olika sätt. Vi fick några tips under morgonen som handlade om att blanda sina ”sweet spots” med kundens ”pain spots” för att skapa innehåll som gör skillnad för kunden. Ett annat tips var att titta på hur konkurrenter marknadsför sig för att differentiera sig. Inget nytt men bra att påminnas om detta. Det gäller att vara tålmodig och fortsätta publicera relevant innehåll för att nå ut till och bygga upp sin publik. Att bygga långvariga relationer.

Aldrig en föreläsning utan fallstudier. Ett intressant case som togs upp var modevarumärket Glam som tydligen bestämde sig för att avsluta alla sina SEO-satsningar och istället förlita sig på att deras målgrupp skulle hitta dem ändå om de publicerar så pass relevant innehåll.

De ville helt enkelt skriva innehåll för människor istället för maskiner. De ställde sig frågan ”Är vårt innehåll google-vänligt eller sådant som våra målgrupper vill snubbla över?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.