Innovation med Google

Det var ett tag sedan jag bloggade på den här bloggen – men nu ska jag försöka komma igång igen. Den främsta anledningen är helt enkelt att jag inte besöker lika många föreläsningar som tidigare.

I veckan besökte jag i alla fall eFörvaltningsdagarna under två dagar i Stockholm som representant från cybersäkerhetsföretaget Advenica där jag arbetar numera. På plats var bland annat IT-minister Mehmet Kaplan som berättade om Sveriges informationssäkerhetsarbete.ipad-605440_640

Jag passade på att besöka en föreläsning med Google på ämnet innovation och jag tänkte återge vissa punkter här.

Det handlade bland annat om hur viktigt det är att satsningar som görs av anställda visas upp internt och uppskattas. Det är detta erkännande som främjar innovation enligt Google. Bland annat bjuds det ofta på tårta på Google när nya idéer blir framgångsrika. Ett sätt att visa uppskattning för de anställdas initiativ.

Google är så kallad ”technology driven business”. I bolag av denna typ är det givetvis viktigt med innovation och att idéer tas på allvar. Många av dagens framgångar såsom exempelvis Gmail började som ett projekt internt på Google.

Fail to Success

De menade också att det är viktigt att skapa en organisationskultur där det är tillåtet att misslyckas. Bättre att satsa och ibland blir det succé. Lite ”våga för att vinna”-tänk. För att i praktiken göra detta krävs en struktur för att enkelt dela idéer inom organisationen.

Enkelheten vinner

Enkelheten var på tal även när det gällde BYOD, bring your own device. Om tekniken som erbjuds på en arbetsplats är mer krånglig och svåranvänd än den egenägda tenderar det att sluta med att de anställda använder sina egna teknikprodukter.

Google förespråkar, som många andra, en iteraktiv process för bästa utveckling med mycket feedback och input under ett projekts gång. 4000 ansökningar om dagen tar Google rekryteringsfunktion emot. När nytt folk ska anställas gås registret igenom och ofta väljs folk ut med hjälp av referenser internt som kanske pluggat eller arbetat med personen tidigare.

Inom Google finns en ambition att 70 % av resurserna ska ägnas åt så kallade core offerings, 20 % åt projekt med hög potential att lyckas och 10 % av arbetstiden dedikeras till så kallade ”wild and crazy”-projekt. Något att inspireras av!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.