Content marketing på politisk nivå

Byråerna Jansäter Kommunikation och Cision hade bjudit in till frukostmöte om content marketing/innehållsmarknadsföring med efterföljande paneldebatt.

Content marketing har varit ett omdebatterat begrepp som är populärt att ge sig på att rama in. Det tänker jag inte göra här. Istället vill jag skriva om vår paneldebatt med politikernas syn på content marketing. Vi hade lyckats få ihop lokala representanter från S, M, Mp. Fp och Kd. Diskussionen modererades av Pia Jansäter, Jansäter Kommunikation.

Socialdemokraterna inledde med att berätta om hur de arbetar med innehållsmarknadsföring med fokus på video och hur de driver bloggen Sossar i bild (som för tillfället verkar ligga nere)? Facebooksida finns i alla fall aktiv. Dessutom har deras arbete med Kommission för ett socialt hållbart Malmö genererat ett flertal artiklar i Sydsvenskan. Kontinuitet är viktigt för Socialdemokraterna. Enligt S har även deras hemsida utsetts till den bästa organisationssajten. Ledorden för kommunikationen är relevant, trovärdig och underbyggd med fakta.

Moderaternas representant fortsatte med att berätta hur man arbetar med nya Moderaterna för att attrahera väljare. De arbetar bland annat med korta inlägg och mycket bildbaserat för att nå hög spridning. Facebook prioriteras. Moderaterna arbetar även med dörrknackning vilket de menar har varit mycket uppskattat – under valåret ska man besöka 30 000 hushåll i Malmö.

Miljöpartiet menade att de är ett målgruppsparti som inte behöver gillas av alla. Deras väljare ingår i en tydlig målgrupp och riksorganisationen ger en noggrann analys som de kan arbeta utifrån från på lokal nivå. Dessutom är deras väljare en informationssökande målgrupp och målet är att alla ska vara med i samtalet. Man har till exempel ingen pressekreterare (?) och tror inte på politik som drivs av pliktskyldighet. För Miljöpartiet är en utmaning att deras budskap ofta ger ångest. Miljöpartiet menar även att tankesättet med att man ska ”ta sig tillbaka till hemlandet (hemsidan)” är förlegat – det viktigaste är att samtalet förs. Dessutom är inte hemsidan det viktigaste längre.

”Majoriteten av besökarna på partiernas hemsidor är faktiskt skolelever.”

Folkpartiet driver fpmalmo.se för det lokala arbetet och menar att de insett värdet av att arbeta med innehållsmarknadsföring. De försöker ständigt arbetat med att generera trafik till sajten och använder sig även mycket av Facebook. De tänker bland annat på att använda roliga rubriker för att locka läsare och genomför egna undersökningar. Folkpartiet påpekar att man måste ha ett målgruppstänk och att massan på Twitter kanske inte vill följa tråkiga politiska sekreterare.

Kristdemokraterna påpekar att de inte har så mycket pengar att röra sig med och att det gör innehållet allt viktigare. De är inte heller ett parti som vill ha alla väljare, exempelvis väljare från V och Sd efterstävar man inte att locka över. Även Kd genomför egna undersökningar och använder sig av exempelvis Instagram och Facebook. Kristdemokraterna menar att de är ett folkrörelseparti med engagerade medlemmar som hjälper till.

Tips för content marketing

Under morgonen pratades det bland annat om hur man kan se sin hemsida som ett land och alla sociala medier som ambassader. Det är viktigt att kunna förflytta sina följare från ambassaderna och hem till hemsidan. Många tips fick vi även med oss, bland annat:

  1. Sätt mål
  2. Bestäm var ni vill publicera storyn
  3. Bestäm var ni vill sprida storyn
  4. Bilder och rubriker är viktiga komponenter
  5. Publicera och förstärk
  6. Jobba vidare med innehållet
  7. Följ upp och lär
20140425-110844
Paneldebatt hos Relations for Business

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.