Sociala nätverk och kreativa inslag

Den 25 mars var det dags för årliga evenemanget Internet i Fokus. Mycket kunskap till stor del i form av tips och trender. Bland föreläsarna hördes representanter från Telenor, Skånetrafiken, Matter, Malmö högskola, PinMeTo och många andra.

Först ut var Michael Krona, från Malmö högskola, som talade om hur vi kan använda sociala plattformar i det interna arbetet. Sociala medier har idag två huvudsakliga användningsområden. Det handlar om privat kommunikation och riktad marknadsföring. Michael berättar om den nyfikenhet som naturligt finns hos människan och hur den blir tydlig i vårt användande av sociala medier. Att nyfikenheten finns hos oss kan man på olika sätt dra nytta av.

”Företagen har flyttat ut på de sociala nätverken men de sociala nätverken har inte flyttat in i företagen”, menar Krona. Det han vill se är att man använder sig av tjänster som exempelvis Jammer och Facebook även internt för effektiv kommunikation. Några anledningar till att använda sig av digitala verktyg i arbetet är för att hitta expertis, samarbete och kunskapsutbyte, personliga nätverk och att minska mailens volym och mängd.

Kreativa inslag

Nästa talare var Daniel Melkersson från byrån PinMeTo. Han illustrerade för oss med exempel varför vissa saker blir virala medan andra inte alls får samma spridning. Han poängterade även att allt handlar om känslor på nätet. Här listas några saker som man kan använda sig av för att nå spridning:

  1. Social currency – vi bryr oss om hur vi ser ut och vill se bättre ut. De alldra flesta människor vill uppfattas som smart och hjälpsamma. Det är någonting man ska dra nytta av i arbetet med kreativa kampanjer. Daniel nämnde exempelvis Wikipedia och sajten viralnova.com
  2. Triggers – top of mind makes tip of tounge. Som exempel nämndes Kitkats annons i som visas med en kopp kaffe och Bregotts utgivande av smörkniv. I båda fallen är syftet att via konnotationer leda tankarna till respektive varumärke när det är dags att dricka kaffe eller bre en smörgås.
  3. Emotions – när vi bryr oss delar vi saker. Egentligen är det inte så stor skillnad på positiva och negativa känslor menar Daniel. Att vi delar läskiga saker kan ha en koppling till människans grundläggande beteende att varna andra för fara. Sorg har däremot ingen vidare viral effekt.
  4. Public – den här punkten handlar om flockbeteende, exempelvis går vi ofta till restauranger med lång kö för att det ger en signal om att det är bra mat och service. Ytterligare ett exempel är Apples inbyggda ”Sent from my iPhone/Sent from my iPad” för att nöta in varumärket – if it’s built to show – it’s bulit to grow!
  5. Practical value – man delar användbara lösningar, exempelvis får instruktionsfilmer som privatpersoner lägger upp på YouTube vanligtvis många visningar och hög spridning.
  6. Stories – det narrativa. Man tänker inte i punktlistor, en berättelse är mycket enklare att ta till sig.

För att nå framgångsrik marknadsföring kan dessa ovanstående punkter vara till användning. Tack för detta PinMeTo. Han berättade även om vikten av att hitta nya ytor att synas på, exempelvis flög man över en stor arena i samband med något sportevenemang för att slippa de dyra annonskostnaderna inne på stadion – luften är fri!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.