Designtrender

Hur ser din logotyp och hemsida ut i de nya enheterna med tillhörande nya skärmbredder och format? Har du tänkt på hur din logotyp ser ut om du försöker böja eller vika den och vad händer i framtiden?

Anders Printz, som idag arbetar på SVT med design, filmar sin egen föreläsning via Google Glasses och inleder med att berätta om de nya navigationssjalarna som vibrerar när man går, användaren slipper stirra ned i sin telefon men får ändå navigeringshjälp att hitta till önskad plats. Det handlar om wearables – bärbara gränssnitt. Idag (eller i alla fall snart) behöver man tänka på hur ens design ser ut i ett flertal olika format än ”bara” dator, platta och telefon. Hur ser din hemsida ut i ett par Google Glasses och hur ser din logotyp ut om man böjer på den?

Grundläggande tips

Printz delar med sig av en del grundläggande och matnyttiga designtips. Det har till exempel länge varit viktigt att välja en bra färgpalett, ett bra typsnitt och en funktionell layout. Riktigt så enkelt är det tyvärr inte längre. Designen behöver även vara skalbar/responsiv – alltså anpassa sig efter olika skärmstorlekar. Ett plus är om en webbplats berättar någonting. Printz ger själv ett exempel på en sajt vars innehåll han inte lockades av men när innehållet var formulerat som en saga/berättelse fastnade han ändå och läste vidare. En viktig aspekt är även att hålla det enkelt och skala bort allt som inte behövs. Om man måste berätta sådant som många kanske tycker är torrt, exempelvis statistik, är det bästa att göra det med en film.

Framtidssspaning

Spel är stort och kommer att bli större. Spelen kommer att integreras i webben allt mer, exempelvis med poängsättning av besökta sidor. Något som blir allt viktigare är gesturebased, alltså att väga in hur handrörelser fungerar på skärmar och hur man erbjuder en bra upplevelse utifrån det. Man måste också tänka på delningsvänlighet. Respektiv design är att erbjuda olika upplevelser via olika skärmar, det handlar inte bara om formatet, även innehållet kan i vissa fall må bra av att variera mellan olika enheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.